Het gedenken van offers

Meer dan 5500 graven telt de Canadese oorlogssbegraafplaats in Holten. Ik laat de cijfers tot me door dringen: 5500 jonge mannen zijn gestorven om ons te bevrijden van de Duitse overheersing. Tel daarbij op de vele andere Canadezen die elders stierven, de Amerikaanse soldaten die elders in Nederland begraven liggen. Tienduizenden jonge levens die zich hebben opgeofferd voor het goede. Opdat wij weer konden ademen. Terecht vraagt de steen bij ingang dat hun naam mag voortleven in ons hart.

Ik denk aan die andere oorlog, van veel recenter datum, die tegen corona. Ook daar worden offers gebracht. Door het zorgpersoneel, dat dapper in de frontlinie strijdt, en soms daar de hoogste prijs voor betaalt. Maar ook door een nog een veel grotere groep die haast onzichtbaar in de corona-loopgaven haar steentje bijdraagt. Het is een strijd zonder wapens. Het is een passieve strijd, het is de meest deprimerende strijd, waarin de wapens niet anders zijn dan sociale onthouding, het stilvallen van bedrijfs-, school- en gemeenschapsleven, op een houtje bijten en worstelen tegen vereenzaming. Kortom, een mentale strijd om overeind te blijven terwijl het leven onder je ogen wegkwijnt. Het is de strijd van ondernemers, van kunstenaars, van jongeren. Van ouderen. Ook daar vallen slachtoffers. Bedrijven die failliet gaan, dromen die vervliegen, hoop op een studentenleven dat verdampt. Psychische nood. En soms de dood. Zoals van Pepijn. Zoals hij zijn er meer. Ik denk aan Anil, ik denk aan Rudolf. Is het raar dat ik op een dag als deze hoop dat we ook een corona-gedenkplaats creëren voor hen die gevallen zijn terwijl zij streden voor het leven van anderen?  Opdat ook hun naam moge voortleven?

Laten we een boom planten voor elke persoon die zwaar leed of stierf als gevolg van een specifieke inspanning om corona te beteugelen. Laten we voor hen het hoofd buigen. Laten we nu zaaien voor een toekomst met meer zuurstof en collectieve veerkracht. Opdat hun offer niet voor niets is geweest.

2 gedachten over “Het gedenken van offers

 • 7 mei 2021 om 12:16
  Permalink

  It is the greatest miracle that a human being,
  born to face so many challenges,
  can rise like a lotus flower above the water.
  Growing in a muddy place yet remaining
  immaculate throughout its life.
  Even if the rain falls heavily and the waters rise,
  the lotus will always be above the surface.
  This is the nature of the spirit.
  Mooji

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *